• Victor Vector groet u

  9 januari 2018

  Victor Vector groet u

   

  Figuur: Victor Vector de Velociraptor

   

  Vectortekenen, een trend die al enige tijd gangbaar is en regelmatig terug opduikt, is op zich niet zo moeilijk.

  Het idee er achter is om een ruimtelijke figuur op te delen in driehoeken. Een driehoek kan je namelijk ontleden in een vector of een pijl en zijn X en Y coördinaten, vandaar vectortekenen.

   

  Dit indelen kan op verschillende manieren. Een bekende manier is om je figuur geheel te rasteren alsof het heel nauw in één stuk is ingepakt met kippengaas. Deze roostervlakjes kan je dan eventueel verdelen in driehoeken.

  Een andere mogelijkheid die ik zelf toepas, is om je gewenste figuur in te delen in eenvoudige lijnen en rondingen. Een schets maken dus. Nu let je vooral op waar schaduwvlakken komen en eventueel volg je ook lijnen tussen kleurschakeringen.

  Deel de ontstaande vlakken hierna tot driehoeken waarbij een bewegingsrichting van de figuur wordt versterkt. Ook de bogen worden ontleed tot enkele rechte lijnen en een cirkelvorm herleid je tot een veelhoek waarvan de hoekpunten verbonden worden met een gekozen middelpunt. Nu kan je de gevonden punten met elkaar verbinden. Al snel ontstaat zo een vectorfguur. Hoe meer driehoeken je gebruikt, hoe gedetailleerder, maar ook minder overzichtelijk je figuur wordt. Een beetje uitbalanseren dus.

  Het inkleuren van schaduwvlakken geeft het geheel een duidelijk ruimtelijk beeld.

   

  Gegroet,

   

  StWtS

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 8 keer bekeken

 • Gelieve het museum te verlaten via de shop

  16 december 2017

  Gelieve het museum te verlaten via de shop

   

   

  Sinds 2000 gebeurde het wel eens dat er een tekening uit mijn vingers rolde, een leuk ontwerp voor glas door me gerealiseerd werd of een schilderijtje het resultaat was van een avondje ontspannen. Aardig wat café-uurtjes uitgespaard, dat wel. Maar een hopeloos werk om iedereen zijn wensen in te vullen om eens een geschenkje te kunnen presenteren. Het werk verkopen ligt dan ook weer zo moeilijk. Want ja, hoe kan je nu een glaswerk verzenden en hoe tel je in godsnaam je hobby-uren voor een onbekende geïnteresseerde? Meer don'ts dan do's eigenlijk.

  Zo was het misschien wel eens leuk om rond te kijken in de virtuele galerij en misschien heeft het internet dan geen officieel sluitingsuur, maar gaan slapen moeten we uiteindelijk toch.

  Zodus, mocht u er al plezier aan beleefd hebben, maar het toch ook wel eens welletjes gevonden hebben.... u kan nu het museum op professionele wijze verlaten via mijn officiële 'museumshop'.

  Het idee er achter is eenvoudig: enkele figuren die ook op de site circuleren worden aangeboden op allerlei kledingstukken of assecoires. U kan naar hartelust het type, de kleur en de maat van de kledij kiezen en een ontwerp selecteren om er op te laten drukken. Het uiteindelijke resultaat kan u via verzending thuis laten leveren.

  Zo, bij deze hoop ik voor iedere bezoeker een gepaste uitweg in dit verhaal te voorzien.

  Veel plezier, ook met het bezoeken van deze shop.

   

  Hartelijke groeten,

   

  StWtS

  https://shop.spreadshirt.nl/StWtS/

   

   

   

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 11 keer bekeken

 • Even doorbomen

  24 november 2016

  Even doorbomen

   

  Bomen ademen,
  bomen slapen,
  bomen groeien,
  bomen bestaan,
  bomen bloeien,
  bomen wortelen,
  bomen huisvesten,
  bomen ruiven,
  bomen zuiveren,
  bomen herinneren.

   

  Lees meer >> | 2 Reacties | Reageer | 131 keer bekeken

 • Een eitje

  26 juni 2016

  Een eitje

   

   

   

  Ruimtelijke figuren ontwerpen voor een toepassing in  vlakglas ontwikkelde zich in het verleden vanuit een tweezijdige symmetrie (met twee identieke grondvlakken waarbij enkel rechte hoeken een optie zijn) tot het gebruik van veelvuldige hoeken. Een verruiming van de horizon met meer creatieve ontwerpmogelijkheden. Afstappen van enkel rechte hoeken was een verademing.

  Vele figuren, zoals de verschillende voertuigen als bijzetlamp, konden hierdoor ontstaan.

  In het enthousiasme dat ik hieruit putte, rees de vraag om weer wat nieuws te bedenken. Een bijzetlampje in de vorm van een vogel  of vis… Maar met al dat hoekenwerk wordt het toch soms ook minder modieus om het ook effectief te willen verwezelijken. Rondingen, hoe kan je ze in vlakglas realiseren? Duidelijk een beperking.

  Een bol gaan raster is een oplossing. Of een geometrische formule toepassen is een andere manier. Maar het blijft hoekenwerk.

  Tijd om me de visschubtechniek eigen te maken in tiffany. Vertrekken dus van het rastermotief van een vorige bolle lamp (zie een vorige BLOG). Van elke laag een afzonderlijk vlakje uittekenen als een symmetrische visschub en ook de tussenliggende gaten opvullen via een spiegeling van de gekende helft. Voila. Daarna nauwgezet uitwerken en rustig laag per laag realiseren. Uiteraard is je oog dan geconcentreerd op de minimaal te houden absolute fout in dit artisanale teken-, knip-, snij-, breek-, slijp-, tape- en soldeerproces.

  Oef, een eitje.

   

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 196 keer bekeken

 • Heb je een secondje?

  15 oktober 2015

  Heb je een secondje?

  Er zou geen universeel tijdsgevoel bestaan, althans volgens de stelling van Einstein (1905). En verderop werd de relativiteitstheorie gelanceerd. Tijd kan vliegen, kruipen, gewoon voorbij gaan of je kan deze dimensie ook uit het oog verliezen.

  Soms ben je de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment. Onverwacht en onberekenbaar. Dan toch een kwestie van aanvoelen.

  Tijd is bovendien een rekbaar begrip en er bestaan zeeën van, maar wanneer we sterven zou de film van ons jarenlange leven in een flits voorbij komen.

  Tijd dus om een geijkt model te vervaardigen. Maar laat ik het speels houden, uiteraard met vele kleuren en glastypes. De ronde vorm van de klok komt op alle mogelijke manieren terug in de ontwerpen. Sterker nog, eigenlijk werden bijna alle snijlijnen vervaardigd uit cirkelbogen. Experimenteel, doordacht verbeterd, in de vorm van een zon of bloem, een kruisteken als in een wapenschild of een prettige vis die uit het water lijkt te springen.

  Eigenlijk moet je zelfs een geoefend oog hebben om met de gebruikte aanduidingen steeds het precieze uur af te kunnen lezen. Opnieuw een stukje aanvoelen dus.

  Of zoals mijn dochter van vijf enthousiast op bracht: “ Wow papa, nu heb je weer een klok gemaakt die niemand kan lezen, … behalve wij.”

  Stijn Wuytens

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 186 keer bekeken

 • Papieren maquettes

  21 juni 2015

  Papieren maquettes

   

  Figuur : Draak zonder vouwflapjes

   

  Van mobieltjes tot kinderkamerlampjes. 't Is even doorbijten, dat wel.

  Technisch gezien een ruimtemeetkundig groeiproces. Basisformule 'V=A.h' resulteerde in een veelkleurige slak, inspiratie te vinden bij babyspeelgoed. Aan latere figuren (een knipoog naar lego en playmobiel) werden verfijningen toegevoegd; auto-attributen, schoorstenen van de stoomlocomotief of drakenstekels. Het kleurde mooi af.

   

  Maar voor nieuwe fantasiefiguren was het nodig af te stappen van loodrechte hoeken. Ruimtelijk maakt dat je fantasie vrijer van vorm. Meer mogelijkheden dus voor de productontwikkeling. Een zesstralig symmetrische raket bijvoorbeeld. Een rekenkundig kluifje, daarna ('z=r') eenvoudig uitvoerbaar .

   

  Maar ook zonder formules moet het kunnen. De schuine boeg of ook de neus van de (duik)boot vereisten toch wel wat doordacht hoodgekrab. Of wat te denken van een herziende versie van de draak, ditmaal met opstaande vleugels.

   

  Van tijd tot tijd bleek het al eens nodig te zijn een onderdeel uit te testen als papieren maquette om een in gedachte voorgesteld beeld, ruimtelijk te kunnen verzekeren in glas. Alzo groeide het idee dat al deze 'bouwplannen' ook uitvoerbaar zijn in andere materialen, zoals dus bijvoorbeeld papier.

  Enkele van de geanimeerde lampen(*) werden naderhand dan ook ontvouwen tot 2D basisplannen en voorzien van vouwflapjes. Netjes geschikt, uitprintbaar op gewoon papier. Zo kan je zelf aan de slag met een schaar en plakband. 'Gedigitaliseerd', noemt dat dan.

   

  Mvg,

   

  StWtS

   

  (*) Slak, Auto, Politiewagen, Ziekenwagen, Trein en Raket.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 260 keer bekeken

 • Muziek en kleuren

  26 januari 2015

  Muziek en kleuren

   

  Op zo’n minipianootje spelen, hebben we dat niet allemaal vroeger wel eens gedaan? En als je ’t dan echt goed wou doen kon je hulp inroepen van een kleurenmotief op de toetsen die steeds gekoppeld waren aan een bepaalde muzieknoot. Kleuren en muziek, ik geloof dat daar een parallel in te vinden is. 7 Kleuren in de regenboog en ook 7 noten in een toonladder bijvoorbeeld. Elke noot, elke kleur een stemming. Hierbij overeenstemmend met een bepaalde houding die steeds als een naakte expressie kan gelden. De afsluiting van een korte, fleurige, lichte, spontane en eenvoudige modelstudie. Mocht u lichtjes ondersteboven zijn van dit gedacht, u kan er nog bij genieten tot eind maart 2015 met een hapje en een drankje in het bovenzaaltje van Savilla te Hasselt, Spaanse specialiteiten. (Adres: http://www.savilla.be)

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 287 keer bekeken

 • Zwevende fauna, flora en mini-vliegtuigjes

  13 april 2014

  Zwevende fauna, flora en mini-vliegtuigjes

   

  1042 stukjes glas resulteren in 216 figuurtjes. Vlinders, libellen, visjes, dolfijnen, bloemetjes, bijtjes, vogeltjes, sport-, zweef- en stuntvliegtuigjes.

  Ik bedoel héél wat kamertjes die door deze kunstige toets een bewaker van de luchtverplaatsing mochten ontvangen. 27 Mobieltjes van steeds acht figuurtjes. Spiraalvormige dromenvangers ook wel. Rust dragen ze uit. Niet zoals in het oog van de storm, maar wel als in een uitgebalanceerde continuïteit. Spiraalvormig erg leuk in een zacht briesje, bij voorkeur met een straaltje zon voor het eventuele kleurenspel. Klimatiseert u binnenshuis gerust mee.

  En zo zijn ondertussen mijn scherfrestjes uitgesorteerd. Het 100ste ontwerp in glas-en tin gerealiseerd. Van enkele zelfs meerdere exemplaren.

  Familie, friends and fools pleased?

  Op dan naar de volgende lijn in ontwerprealisaties. Uiteraard opnieuw met een aangroeiend niveau in de gelaagdheid van de ontwikkelingsgraad. Een serie grotere ruimtelijke constructies bijvoorbeeld? U kan een specifieke en concrete vraag hierover steeds aan me laten weten. Zoniet bouw ik mijn eigen toekomstplannen later wel uit. U of ik laten het elkaar nog verstaan? Dat is dan afgesproken!

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 357 keer bekeken

 • Surrealistische vierde

  31 december 2013

  Surrealistische vierde

  Surrealisme, een verhaal dat verteld wordt alsof je de grenzen van de realiteit opzoekt en doorbreekt. Wat hierachter ligt is niet noodzakelijk waanzin, maar wel een spel van onmogelijkheden die als waarheid worden afgebeeld. Zoeken achter de betekenis van de fantasie, of is het fantasie an sich?

  Zo vertelt 'Metronoom' het verhaal van een muziekklokje dat zweeft boven een rustieke vijver. De slagen van dit toestel zullen niet langer iemand kunnen opjagen, wilde kamperfoelie heeft het immers omstrengeld. Een rust die misschien toverkunst lijkt te zijn in het hectische leven dat vele mensen leiden. Maar deze rust is noodzakelijk voor dit leven en het voortbestaan ervan.

  'Evolutie' laat enkele stapstenen zien die het dierlijke leven doorlopen heeft in de geologische tijd. Een dino die zijn fossilisatieproces opzoekt aan de rand van het water. Een kikker kruipt uit zijn neusgaten. Een stuk van zijn voorlopend DNA zal verder leven in deze vorm. Ook vogels, niet toevallig vinken, vormen hier een puzzelstukje in het ontwarren van dit evolutieve stamboomverhaal. Dolfijnen, die ooit als zoogdieren uit het water aan land zijn geraakt, tarten ieders verbeelding door terug te keren naar dit oude vertrouwde medium.

  'Vliegende symbalen' behandelt de stokoude wijsheid die als een torenhoge paddenstoel uit een vergeeld boek opgroeit. Welliswaar met hiaten, voorgesteld door een duizendpoot die doorheen het vruchtlichaam kruipt. Maar daardoor niet minder respectabel. Enkel een hoofdloze dirigent waagt zich er aan dit wezen bij te sturen en onder controle te houden. Drie vliegende cymbalen markeren deze gebeurtenis slechts vluchtig in de tijd.

  'Tweestrijd' gaat dan weer over een stevige boom die half opgebrand, nog half in het groen, niet goed weet welke toekomst hij in zijn ondergang nog kan bieden aan een groot ei. Symbool voor de volgende generatie. Er is wel water goenoeg, maar de middellen zijn beperkt om deze plant nog te blussen. Lofzang en trompetgeschal zal er zijn, te laat, wanneer de boom zich niet meer staande zal kunnen houden.

  U ziet, surrealisme lijkt wel de diepste roerselen van het onderbewuste te willen vertellen. Of is het bijeen geraapte moed die boven de realiteit uitklimt? En mag u wel geloof hechten aan deze strekking die zich tussen realiteit en waanzin begeeft?

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 350 keer bekeken

 • Ruimtegebeurtenissen

  25 december 2013

  Ruimtegebeurtenissen

   

  24 januari 2007, een eerste selfi van een astronaut uit de ruimte wordt vastgesteld op de printplaat van mijn pc. Al is de pixelwaarde erg ruw, het beeld kan niet ontsnappen aan een geduchte vastlegging op doek. De vraag op meer nieuws uit de ruimte verstopte zich in de bovenkamer.

  September 2012 een poging tot de bouw van een raket strandt op een platte pannekoek. Dit ondernemenschap resulteert uiteindelijk in 3 prachtige UFO's (kamerverlichtig) , in een rechte lijn in formatie. De bouw van een raket dient herzien te worden. En wat met het idee van een ruimteschip? Ook daar bestaat een schets van die in februari 2012 kleur krijgt op doek.

  Bij de start van een volgend jaar is het dan zover, raketwaardig rust een bouwtuig op een ietwat lage ophanging. De pootjes lijken verstopt te zijn in een diepere bodemlaag. Maar zoekend naar diepere bodemlagen is een oude wekkerradio zowat het diepste dat hier toen rondzwierf.

  Deze wekkerradio wordt vakkundig bewerkt tot volwaardige robot. Hij bezit nu niet alleen de kunst om als radio-wekker te dienen, maar past ook als nachtlampje. Een kunstje om tentoon te stellen, zo mocht blijken.

  Wat 2014 te bieden zal hebben? Wel, een schets op mm-papier van het volwaardige ruimteschip in opbouw zal hierop zeker een antwoord kunnen geven. Tot dan, alvast een aankomend gelukkig nieuwjaar!

   

  Lees meer >> | 2 Reacties | Reageer | 685 keer bekeken

 • Meer blogs >>