
Blog
Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.-
Gedjingeled, telefonisch vanwege een voornaam kunstenmuseum te Parijs
16 januari 2023Gedjingeled, telefonisch vanwege een voornaam kunstmuseum te Parijs
2x 1/2 'd0d3c4h3dr34m0n', een halve bol = 1 'd0d3c4h3dr34m0n', een bol
Het was een gewone ochtend aan het ontbijt, de ovenbroodjes nog warm.
De radio stond op en we hadden een gezellige conversatie over een autorit in de file.
Op het moment dat ik vertelde: “En toen reed ik eindelijk terug door want het licht stond op …”, riep ook mijn dochter net als mij dezelfde kleur van een kikker: “...GROEN!”.
Lees meer >> | 125 keer bekeken
-
Lijntjestekenen
26 juli 2022Lijntjestekenen
Een lijntjestekening van een 1-dje
A: “Waar gaat deze BLOG over?”
B: “Dat is niet zo belangrijk, ik regel de planning van de programmatie van die afspraak wel even in je agenda. Dan moet je je daar verder niets van aantrekken. Gewoon op tijd daar zijn volstaat.”
A: “Ohhh en ahhh, zo.”
Wat is dat eigenlijk, “op tijd daar zijn”?
Is dat bijvoorbeeld begin juni een ijslaagje op 1,5 m hoogte op de planten in je tuin vinden? Of moesten we even later bij 40°C in diezelfde zomer in eigen land naar zonnigere oorden in het zuiden trekken? Of was dat de Noordzee weten te bevriezen ten tijde van het broeikaseffect?
Dát was me nu niet helemaal duidelijk.
Maar gelukkig helpt het klokvast multimediaal computernetwerk ons hier ontegensprekelijk mee. Dat geheugen van die cloud-business is namelijk zó sterk dat het in staat is om filmische effecten of zelfs handgeschilderde werken visueel nóg levensechter tot uiting te laten komen dan in de werkelijkheid. Dit kan als je de juiste tekencombinaties in de correcte code-volgorde kan teksten. On-voor-stel-baar en fantastisch dat men dat uit een geheugenmachientje kan persen. ‘Gewoon’ door dus maar net op die juiste knopjes te drukken.
Want alles is programmeerbaar, zo lijkt het wel. Al dan niet machinaal of semi-machinaal. Een duidelijk sleutel-slot principe waar ik met deze reeks van ‘lijntjestekenen’ even bij stil wil staan. Want mens, geheugen en machines: elke actie leidt tot een reactie en samen is dat een interactie. In het pre-industriële computertijdperk wist men ook al dat hier een gevaar in schuilde. Men vatte het toen eenvoudig samen in een spreuk: “Maak geen slapende honden wakker.” Tegenwoordig respecteert men het verstandelijk verwerkingsproces van het leven tijdens de slaap veel minder. Want "dromen zijn bedrog.”
(StWtS)
[Bij verzending van deze post stonden er geen typfouten in, gelieve dat ook zo te bewaren.]
Lees meer >> | 140 keer bekeken
-
Sjabloongraffiti als antwoord op tweedimensioneel vectoriseren
3 februari 2022Victor Vector de Velociraptor gaf eerder al eens een antwoord op een digitaal probleem rond de padstelling betreffende de betekenis van de term vectoriseren. (Zie BLOGS)
Vorige keer concentreerde de interpretatie zich op één dimensie om figuren te tekenen in afzonderlijke rechte lijnen.
Lees meer >> | 214 keer bekeken
-
Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 3de editie
19 april 2020Opnieuw is er een 21 prenten tellend kleurboek op A4-formaat beschikbaar.
Deze derde editie verzamelde, net zoals de vorige twee versies, allerlei tekeningen die ook beschikbaar zijn als opdruk voor kledij.
Kleurboek nr°3 kan je bekomen op aanvraag via een persoonlijk bericht.
Lees meer >> | 1217 keer bekeken
-
Het ontwerpproces van een schelp
16 november 2019Al in de Romeinse oudheid trachtte Leonardo van Pisa, ook wel beter bekend als Fibronacci, uit te zoeken hoe een schelp zich in de natuur zo mooi weet op te winden. Hij bedacht een getallenreeks (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ...) om de straaltoename van de schelpewinding uit te drukken. En ook hier, typisch voor vele natuurlijke verhoudingen: de gulden snede is er in terug te vinden.
Deze winding, beschreven in zijn beroemde wiskundige tekening van een schelp, neemt echter steeds per kwart cirkel toe waardoor deze snel groot wordt. Om dit probleem op te lossen en de schelp dus meer windingen te laten maken alvorens deze sterk uitzet, bedacht ik een straaltoename per halve cirkel en liet de "0" vallen in de getallenreeks.
Even uitzoeken hoe ik me dit in een bovenaanzicht en een zijaanzicht kon voorstellen via een ontwerp op mm-pap was voldoende om erna de zijvlakjes afzonderlijk te construeren. Een maquette in papier hieruit ontstaan, toont me dat de realisatie in parlemoer wit vlakglas mogelijk kan zijn.
Steeds de juiste hoeken zoeken zodat alle contactpunten netjes raken is een huzarenstukje.
Winding per winding, trapvlak per trapvlak. Het plan van de papieren maquette komt na enkele draaien niet meer geheel overeen met het glaswerk. Dit voornamelijk vanwege een andere materiaalkeuze; glas versus papier, toegepast in een spiraal. Het plan wordt wat bijgesteld.
Uitendelijk komt het geheel rond door het einde handmatig verder te zetten en het doel voor ogen te houden: een schelp.
Opnieuw een ruimtemeetkundige grens verlegd. :-)
StWtS
Lees meer >> | 655 keer bekeken
-
Kunstenaar maakt werk genaamd PXL
11 mei 2019PXL
Detail van het werk PXL
Op de precieze lokatie van 7 à 8 cm (X-as) en 10 à 11 cm (Y-as) plaatst de kunstenaar op dit doek een veeg van 1 cm² in het zwart. Een soort van diepe donkerte kleurt zo dit plaatsje in de linkeronderhoek, haast onheilspellend. Hierboven is een dot van witte verf aanwezig. Dit sterkt een zeker contrast aan. Alsof het de naakte reine waarheid tegen de donkere leugen wil uitspelen. Misschien is dit zo wel op zoek naar 1 van de 50 tinten die de Inuïten voor sneeuw kennen, of is het gewoon een poging om een zekere aangebrachte vervuiling op het maagdelijke doek te herstellen?
Lees meer >> | 827 keer bekeken
-
Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 2de editie
8 mei 2019
Al enige tijd teken ik met veel plezier ontwerpen met als doel deze te presenteren als opdrukken voor allerlei artikelen.(*)
De inspiratiebron hiervoor gaat meestal terug naar de natuur, meerbepaald dierportretten. Maar even zeer vloeit er wel eens een andere prent uit de pen.
Uiteraard baseer ik me vaak op een goede foto, maar ik tracht er wel steeds iets origeneel aan toe te voegen. Het leukst is natuurlijk om hier geheel van af te wijken en eerst een beeld te componeren door allerlei foto's samen te stellen tot een nieuw beeld om van daar uit te starten met een pentekening.
Aangezien de meeste pentekeningen digitaal ingekleurd worden, is het hiervoor belangrijk dat alle kleurvlakken als afzonderlijk gesloten elementen getekend worden.
Maar goed, het echte handwerk eindigt dus in veel gevallen met een lijntekening in pen.
Zo verzamelde ik al eens 21 A4-prenten die gebundeld werden in een eerste kleurboek. Maar aangezien het werk daarna ook niet sil bleef liggen, is ondertussen een tweede kleurboek klaar met evenveel tekeningen.
Ideaal dus voor een ontspannen moment, zowel voor jong als oud.
Liefhebbers van het werkje mogen me dan ook contacteren om hiervan een afdruk te bestellen.(**)
Want laat ons eerlijk zijn, zo'n meesterwerkje wordt hier niet elke dag uitgebracht. En dan nog wel in 4 verschillende talen!!!Lees meer >> | 1565 keer bekeken
-
Hopper, de mooiste sprong
11 november 2018Hopper, de mooiste sprong.
Daar lag ze dan. Onder het stof naast de printer. Nog druk bezig zich mooi te maken. Maar het einde van de zomer werd haar te veel. De grootste sprong had ze ondertussen achter zich: de eitjes gelegd om over de winter heen in het voorjaar terug een start te geven aan nieuw leven, haar nakomelingetjes.
Lees meer >> | 718 keer bekeken
-
Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 1de editie
26 juli 2018Hoi,
Vanaf heden is het kleur bekennen dankzij dit 21 kleurprenten tellend boekje in A4-formaat.
Bij interesse kan u contact opnemen.
mvg,
StWtS
***Momenteel is dit item uitverkocht. Bijbestellingen kunnen vanaf 10 stuks.***** Dit werk ging verloren in een crash van de harde schijf en is hierdoor niet meer (digitaal) beschikbaar *****
Lees meer >> | 1455 keer bekeken
-
Victor Vector groet u
9 januari 2018Victor Vector groet u
Figuur: Victor Vector de Velociraptor
Vectortekenen, een trend die al enige tijd gangbaar is en regelmatig terug opduikt, is op zich niet zo moeilijk.
Het idee er achter is om een ruimtelijke figuur op te delen in driehoeken. Een driehoek kan je namelijk ontleden in een vector of een pijl en zijn X en Y coördinaten, vandaar vectortekenen.
Lees meer >> | 737 keer bekeken