• Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 3de editie

  19 april 2020

   

  Opnieuw is er een 21 prenten tellend kleurboek op A4-formaat beschikbaar.

  Deze derde editie verzamelde, net zoals de vorige twee versies, allerlei tekeningen die ook beschikbaar zijn als opdruk voor kledij.

  Kleurboek nr°3 kan je bekomen op aanvraag via een persoonlijk bericht.

  Lees meer >> | 711 keer bekeken

 • Het ontwerpproces van een schelp

  16 november 2019

   

   

  Al in de Romeinse oudheid trachtte Leonardo van Pisa, ook wel beter bekend als Fibronacci, uit te zoeken hoe een schelp zich in de natuur zo mooi weet op te winden. Hij bedacht een getallenreeks (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ...) om de straaltoename van de schelpewinding uit te drukken. En ook hier, typisch voor vele natuurlijke verhoudingen: de gulden snede is er in terug te vinden.

  Deze winding, beschreven in zijn beroemde wiskundige tekening van een schelp, neemt echter steeds per kwart cirkel toe waardoor deze snel groot wordt. Om dit probleem op te lossen en de schelp dus meer windingen te laten maken alvorens deze sterk uitzet, bedacht ik een straaltoename per halve cirkel.

  Even uitzoeken hoe ik me dit in een bovenaanzicht en een zijaanzicht kon voorstellen via een ontwerp op mm-pap was voldoende om erna de zijvlakjes afzonderlijk te construeren. Een maquette in papier hieruit ontstaan, toont me dat de realisatie in parlemoer wit vlakglas mogelijk kan zijn.

  Steeds de juiste hoeken zoeken zodat alle contactpunten netjes raken is een huzarenstukje.

  Winding per winding, trapvlak per trapvlak. Het plan van de papieren maquette komt na enkele draaien niet meer geheel overeen met het glaswerk. Dit voornamelijk vanwege een andere materiaalkeuze; glas versus papier, toegepast in een spiraal. Het plan wordt wat bijgesteld.

  Uitendelijk komt het geheel rond door het einde handmatig verder te zetten en het doel voor ogen te houden: een schelp.

  Opnieuw een ruimtemeetkundige grens verlegd. :-)

   

  StWtS

  Lees meer >> | 376 keer bekeken

 • Kunstenaar maakt werk genaamd PXL

  11 mei 2019

  PXL

  Detail van het werk PXL

   

  Op de precieze lokatie van 7 à 8 cm (X-as) en 10 à 11 cm (Y-as) plaatst de kunstenaar op dit doek een veeg van 1cm² in het zwart. Een soort van diepe donkerte kleurt zo dit plaatsje in de linkeronderhoek, haast onheilspellend. Hierboven is een dot van witte verf aanwezig. Dit sterkt een zeker contrast aan. Alsof het de naakte reine waarheid tegen de donkere leugen wil uitspelen.

  Als derde laag is hier een fijn punt rood bovenop aanwezig. Een uitdagend, in het oog springend punt dat verwijst naar een soort van bloedwoede. Alsof het contrast tussen de leugen en de waarheid verder aangetoetst moet worden.

  Het doek oogt verder leeg, verwijzend naar de grote open liggende horizont die hierboven speelt.

  Lees meer >> | 500 keer bekeken

 • Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 2de editie

  8 mei 2019


  Al enige tijd teken ik met veel plezier ontwerpen met als doel deze te presenteren als opdrukken voor allerlei artikelen.(*)
  De inspiratiebron hiervoor gaat meestal terug naar de natuur, meerbepaald dierportretten. Maar even zeer vloeit er wel eens een andere prent uit de pen.
  Uiteraard baseer ik me vaak op een goede foto, maar ik tracht er wel steeds iets origeneel aan toe te voegen. Het leukst is natuurlijk om hier geheel van af te wijken en eerst een beeld te componeren door allerlei foto's samen te stellen tot een nieuw beeld om van daar uit te starten met een pentekening.
  Aangezien de meeste pentekeningen digitaal ingekleurd worden, is het hiervoor belangrijk dat alle kleurvlakken als afzonderlijk gesloten elementen getekend worden.
  Maar goed, het echte handwerk eindigt dus in veel gevallen met een lijntekening in pen.
  Zo verzamelde ik al eens 21 A4-prenten die gebundeld werden in een eerste kleurboek.  Maar aangezien het werk daarna ook niet sil bleef liggen, is ondertussen een tweede kleurboek klaar met evenveel tekeningen.
  Ideaal dus voor een ontspannen moment, zowel voor jong als oud.
  Liefhebbers van het werkje mogen me dan ook contacteren om hiervan een afdruk te bestellen.(**)
  Want laat ons eerlijk zijn, zo'n meesterwerkje wordt hier niet elke dag uitgebracht. En dan nog wel in  4 verschillende talen!!!

  Inspirerende groetjes,
  StWtS


  (*)shop.spreadshirt.be/StWtS
  (**) €8/stuk

  Lees meer >> | 1024 keer bekeken

 • Hopper, de mooiste sprong

  11 november 2018

  Hopper, de mooiste sprong.

   

   

  Daar lag ze dan. Onder het stof naast de printer. Nog druk bezig zich mooi te maken. Maar het einde van de zomer werd haar te veel. De grootste sprong had ze ondertussen achter zich: de eitjes gelegd om over de winter heen in het voorjaar terug een start te geven aan nieuw leven, haar nakomelingetjes.

  Een mooie aanlokkelijke pose, dat was me niet ontgaan. Een intrigerend beeld, vragend om een vereeuwiging op papier of doek.

  Fascinerende diertjes overigens. Wist je dat wetenschappers zelfs de temperatuur kunnen afleiden door een ingewikkelde formule toe te passen op de tsjirpfrequentie van haar familieleden, de krekels?

  Of dat er bij andere ongewervelde springdiertjes eiwitstructuren in de vorm van een tandwiel in het scharnier van de achterpoten zitten? Hierdoor lanceren beiden hun sprong gelijktijdig waardoor het diertje steeds mooi rechtdoor springt. Een knap staaltje biomechaniek.

  En die sabel, neen, dat is geen wapen. Maar dus een legboor die enkel de vrouwtjes dragen om de eitjes in de bodem te injecteren.

  Zo zie je maar.

  De slordig gehouden drielagige achtergrond staat voor de avondzon (vuurrood), de heldere zomerlucht (zachtblauw) en de droge grashalmen (korengeel).

  De vergroting komt van 5x7 cm² naar 50x70 cm². Dat is dus 100 keer vergroot. Opdat u het goed zou zien.

   

  (StWtS)

  Lees meer >> | 492 keer bekeken

 • Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 1de editie

  26 juli 2018

  Hoi,

   

  Vanaf heden is het kleur bekennen dankzij dit 21 kleurprenten tellend boekje in A4-formaat.

  Bij interesse kan u contact opnemen.

  mvg,

   

  StWtS

  ***Momenteel is dit item uitverkocht. Bijbestellingen kunnen vanaf 10 stuks.

  Lees meer >> | 982 keer bekeken

 • Victor Vector groet u

  9 januari 2018

  Victor Vector groet u

   

  Figuur: Victor Vector de Velociraptor

   

  Vectortekenen, een trend die al enige tijd gangbaar is en regelmatig terug opduikt, is op zich niet zo moeilijk.

  Het idee er achter is om een ruimtelijke figuur op te delen in driehoeken. Een driehoek kan je namelijk ontleden in een vector of een pijl en zijn X en Y coördinaten, vandaar vectortekenen.

   

  Dit indelen kan op verschillende manieren. Een bekende manier is om je figuur geheel te rasteren alsof het heel nauw in één stuk is ingepakt met kippengaas. Deze roostervlakjes kan je dan eventueel verdelen in driehoeken.

  Een andere mogelijkheid die ik zelf toepas, is om je gewenste figuur in te delen in eenvoudige lijnen en rondingen. Een schets maken dus. Nu let je vooral op waar schaduwvlakken komen en eventueel volg je ook lijnen tussen kleurschakeringen.

  Deel de ontstaande vlakken hierna tot driehoeken waarbij een bewegingsrichting van de figuur wordt versterkt. Ook de bogen worden ontleed tot enkele rechte lijnen en een cirkelvorm herleid je tot een veelhoek waarvan de hoekpunten verbonden worden met een gekozen middelpunt. Nu kan je de gevonden punten met elkaar verbinden. Al snel ontstaat zo een vectorfguur. Hoe meer driehoeken je gebruikt, hoe gedetailleerder, maar ook minder overzichtelijk je figuur wordt. Een beetje uitbalanseren dus.

  Het inkleuren van schaduwvlakken geeft het geheel een duidelijk ruimtelijk beeld.

   

  Gegroet,

   

  StWtS

  Lees meer >> | 566 keer bekeken

 • Gelieve het museum te verlaten via de shop

  16 december 2017

  Gelieve het museum te verlaten via de shop

   

   

  Sinds 2000 gebeurde het wel eens dat er een tekening uit mijn vingers rolde, een leuk ontwerp voor glas door me gerealiseerd werd of een schilderijtje het resultaat was van een avondje ontspannen. Aardig wat café-uurtjes uitgespaard, dat wel. Maar een hopeloos werk om iedereen zijn wensen in te vullen om eens een geschenkje te kunnen presenteren. Het werk verkopen ligt dan ook weer zo moeilijk. Want ja, hoe kan je nu een glaswerk verzenden en hoe tel je in godsnaam je hobby-uren voor een onbekende geïnteresseerde? Meer don'ts dan do's eigenlijk.

  Zo was het misschien wel eens leuk om rond te kijken in de virtuele galerij en misschien heeft het internet dan geen officieel sluitingsuur, maar gaan slapen moeten we uiteindelijk toch.

  Zodus, mocht u er al plezier aan beleefd hebben, maar het toch ook wel eens welletjes gevonden hebben.... u kan nu het museum op professionele wijze verlaten via mijn officiële 'museumshop'.

  Het idee er achter is eenvoudig: enkele figuren die ook op de site circuleren worden aangeboden op allerlei kledingstukken of assecoires. U kan naar hartelust het type, de kleur en de maat van de kledij kiezen en een ontwerp selecteren om er op te laten drukken. Het uiteindelijke resultaat kan u via verzending thuis laten leveren.

  Zo, bij deze hoop ik voor iedere bezoeker een gepaste uitweg in dit verhaal te voorzien.

  Veel plezier, ook met het bezoeken van deze shop.

   

  Hartelijke groeten,

   

  StWtS

  de gehele shop

  https://shop.spreadshirt.nl/StWtS/

  of...

  Lees meer >> | 505 keer bekeken

 • Even doorbomen

  24 november 2016

  Even doorbomen

   

  Bomen ademen,
  bomen slapen,
  bomen groeien,
  bomen bestaan,
  bomen bloeien,
  bomen wortelen,
  bomen huisvesten,
  bomen ruiven,
  bomen zuiveren,
  bomen herinneren.

   

  Lees meer >> | 690 keer bekeken

 • Een eitje

  26 juni 2016

  Een eitje

   

   

   

  Ruimtelijke figuren ontwerpen voor een toepassing in  vlakglas ontwikkelde zich in het verleden vanuit een tweezijdige symmetrie (met twee identieke grondvlakken waarbij enkel rechte hoeken een optie zijn) tot het gebruik van veelvuldige hoeken. Een verruiming van de horizon met meer creatieve ontwerpmogelijkheden. Afstappen van enkel rechte hoeken was een verademing.

  Vele figuren, zoals de verschillende voertuigen als bijzetlamp, konden hierdoor ontstaan.

  In het enthousiasme dat ik hieruit putte, rees de vraag om weer wat nieuws te bedenken. Een bijzetlampje in de vorm van een vogel  of vis… Maar met al dat hoekenwerk wordt het toch soms ook minder modieus om het ook effectief te willen verwezelijken. Rondingen, hoe kan je ze in vlakglas realiseren? Duidelijk een beperking.

  Een bol gaan raster is een oplossing. Of een geometrische formule toepassen is een andere manier. Maar het blijft hoekenwerk.

  Tijd om me de visschubtechniek eigen te maken in tiffany. Vertrekken dus van het rastermotief van een vorige bolle lamp (zie een vorige BLOG). Van elke laag een afzonderlijk vlakje uittekenen als een symmetrische visschub en ook de tussenliggende gaten opvullen via een spiegeling van de gekende helft. Voila. Daarna nauwgezet uitwerken en rustig laag per laag realiseren. Uiteraard is je oog dan geconcentreerd op de minimaal te houden absolute fout in dit artisanale teken-, knip-, snij-, breek-, slijp-, tape- en soldeerproces.

  Oef, een eitje.

   

  Lees meer >> | 773 keer bekeken

 • Meer blogs >>