• Heb je een secondje?

  15 oktober 2015

  Heb je een secondje?

  Er zou geen universeel tijdsgevoel bestaan, althans volgens de stelling van Einstein (1905). En verderop werd de relativiteitstheorie gelanceerd. Tijd kan vliegen, kruipen, gewoon voorbij gaan of je kan deze dimensie ook uit het oog verliezen.

  Soms ben je de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment. Onverwacht en onberekenbaar. Dan toch een kwestie van aanvoelen.

  Tijd is bovendien een rekbaar begrip en er bestaan zeeën van, maar wanneer we sterven zou de film van ons jarenlange leven in een flits voorbij komen.

  Tijd dus om een geijkt model te vervaardigen. Maar laat ik het speels houden, uiteraard met vele kleuren en glastypes. De ronde vorm van de klok komt op alle mogelijke manieren terug in de ontwerpen. Sterker nog, eigenlijk werden bijna alle snijlijnen vervaardigd uit cirkelbogen. Experimenteel, doordacht verbeterd, in de vorm van een zon of bloem, een kruisteken als in een wapenschild of een prettige vis die uit het water lijkt te springen.

  Eigenlijk moet je zelfs een geoefend oog hebben om met de gebruikte aanduidingen steeds het precieze uur af te kunnen lezen. Opnieuw een stukje aanvoelen dus.

  Of zoals mijn dochter van vijf enthousiast op bracht: “ Wow papa, nu heb je weer een klok gemaakt die niemand kan lezen, … behalve wij.”

  Stijn Wuytens

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 452 keer bekeken

 • Papieren maquettes

  21 juni 2015

  Papieren maquettes

   

  Figuur : Draak zonder vouwflapjes

   

  Van mobieltjes tot kinderkamerlampjes. 't Is even doorbijten, dat wel.

  Technisch gezien een ruimtemeetkundig groeiproces. Basisformule 'V=A.h' resulteerde in een veelkleurige slak, inspiratie te vinden bij babyspeelgoed. Aan latere figuren (een knipoog naar lego en playmobiel) werden verfijningen toegevoegd; auto-attributen, schoorstenen van de stoomlocomotief of drakenstekels. Het kleurde mooi af.

   

  Maar voor nieuwe fantasiefiguren was het nodig af te stappen van loodrechte hoeken. Ruimtelijk maakt dat je fantasie vrijer van vorm. Meer mogelijkheden dus voor de productontwikkeling. Een zesstralig symmetrische raket bijvoorbeeld. Een rekenkundig kluifje, daarna ('z=r') eenvoudig uitvoerbaar .

   

  Maar ook zonder formules moet het kunnen. De schuine boeg of ook de neus van de (duik)boot vereisten toch wel wat doordacht hoodgekrab. Of wat te denken van een herziende versie van de draak, ditmaal met opstaande vleugels.

   

  Van tijd tot tijd bleek het al eens nodig te zijn een onderdeel uit te testen als papieren maquette om een in gedachte voorgesteld beeld, ruimtelijk te kunnen verzekeren in glas. Alzo groeide het idee dat al deze 'bouwplannen' ook uitvoerbaar zijn in andere materialen, zoals dus bijvoorbeeld papier.

  Enkele van de geanimeerde lampen(*) werden naderhand dan ook ontvouwen tot 2D basisplannen en voorzien van vouwflapjes. Netjes geschikt, uitprintbaar op gewoon papier. Zo kan je zelf aan de slag met een schaar en plakband. 'Gedigitaliseerd', noemt dat dan.

   

  Mvg,

   

  StWtS

   

  (*) Slak, Auto, Politiewagen, Ziekenwagen, Trein en Raket.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 583 keer bekeken

 • Muziek en kleuren

  26 januari 2015

  Muziek en kleuren

   

  Op zo’n minipianootje spelen, hebben we dat niet allemaal vroeger wel eens gedaan? En als je ’t dan echt goed wou doen kon je hulp inroepen van een kleurenmotief op de toetsen die steeds gekoppeld waren aan een bepaalde muzieknoot. Kleuren en muziek, ik geloof dat daar een parallel in te vinden is. 7 Kleuren in de regenboog en ook 7 noten in een toonladder bijvoorbeeld. Elke noot, elke kleur een stemming. Hierbij overeenstemmend met een bepaalde houding die steeds als een naakte expressie kan gelden. De afsluiting van een korte, fleurige, lichte, spontane en eenvoudige modelstudie. Mocht u lichtjes ondersteboven zijn van dit gedacht, u kan er nog bij genieten tot eind maart 2015 met een hapje en een drankje in het bovenzaaltje van Savilla te Hasselt, Spaanse specialiteiten. (Adres: http://www.savilla.be)

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 583 keer bekeken

 • Zwevende fauna, flora en mini-vliegtuigjes

  13 april 2014

  Zwevende fauna, flora en mini-vliegtuigjes

   

  1042 stukjes glas resulteren in 216 figuurtjes. Vlinders, libellen, visjes, dolfijnen, bloemetjes, bijtjes, vogeltjes, sport-, zweef- en stuntvliegtuigjes.

  Ik bedoel héél wat kamertjes die door deze kunstige toets een bewaker van de luchtverplaatsing mochten ontvangen. 27 Mobieltjes van steeds acht figuurtjes. Spiraalvormige dromenvangers ook wel. Rust dragen ze uit. Niet zoals in het oog van de storm, maar wel als in een uitgebalanceerde continuïteit. Spiraalvormig erg leuk in een zacht briesje, bij voorkeur met een straaltje zon voor het eventuele kleurenspel. Klimatiseert u binnenshuis gerust mee.

  En zo zijn ondertussen mijn scherfrestjes uitgesorteerd. Het 100ste ontwerp in glas-en tin gerealiseerd. Van enkele zelfs meerdere exemplaren.

  Familie, friends and fools pleased?

  Op dan naar de volgende lijn in ontwerprealisaties. Uiteraard opnieuw met een aangroeiend niveau in de gelaagdheid van de ontwikkelingsgraad. Een serie grotere ruimtelijke constructies bijvoorbeeld? U kan een specifieke en concrete vraag hierover steeds aan me laten weten. Zoniet bouw ik mijn eigen toekomstplannen later wel uit. U of ik laten het elkaar nog verstaan? Dat is dan afgesproken!

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 633 keer bekeken

 • Surrealistische vierde

  31 december 2013

  Surrealistische vierde

  Surrealisme, een verhaal dat verteld wordt alsof je de grenzen van de realiteit opzoekt en doorbreekt. Wat hierachter ligt is niet noodzakelijk waanzin, maar wel een spel van onmogelijkheden die als waarheid worden afgebeeld. Zoeken achter de betekenis van de fantasie, of is het fantasie an sich?

  Zo vertelt 'Metronoom' het verhaal van een muziekklokje dat zweeft boven een rustieke vijver. De slagen van dit toestel zullen niet langer iemand kunnen opjagen, wilde kamperfoelie heeft het immers omstrengeld. Een rust die misschien toverkunst lijkt te zijn in het hectische leven dat vele mensen leiden. Maar deze rust is noodzakelijk voor dit leven en het voortbestaan ervan.

  'Evolutie' laat enkele stapstenen zien die het dierlijke leven doorlopen heeft in de geologische tijd. Een dino die zijn fossilisatieproces opzoekt aan de rand van het water. Een kikker kruipt uit zijn neusgaten. Een stuk van zijn voorlopend DNA zal verder leven in deze vorm. Ook vogels, niet toevallig vinken, vormen hier een puzzelstukje in het ontwarren van dit evolutieve stamboomverhaal. Dolfijnen, die ooit als zoogdieren uit het water aan land zijn geraakt, tarten ieders verbeelding door terug te keren naar dit oude vertrouwde medium.

  'Vliegende symbalen' behandelt de stokoude wijsheid die als een torenhoge paddenstoel uit een vergeeld boek opgroeit. Welliswaar met hiaten, voorgesteld door een duizendpoot die doorheen het vruchtlichaam kruipt. Maar daardoor niet minder respectabel. Enkel een hoofdloze dirigent waagt zich er aan dit wezen bij te sturen en onder controle te houden. Drie vliegende cymbalen markeren deze gebeurtenis slechts vluchtig in de tijd.

  'Tweestrijd' gaat dan weer over een stevige boom die half opgebrand, nog half in het groen, niet goed weet welke toekomst hij in zijn ondergang nog kan bieden aan een groot ei. Symbool voor de volgende generatie. Er is wel water goenoeg, maar de middellen zijn beperkt om deze plant nog te blussen. Lofzang en trompetgeschal zal er zijn, te laat, wanneer de boom zich niet meer staande zal kunnen houden.

  U ziet, surrealisme lijkt wel de diepste roerselen van het onderbewuste te willen vertellen. Of is het bijeen geraapte moed die boven de realiteit uitklimt? En mag u wel geloof hechten aan deze strekking die zich tussen realiteit en waanzin begeeft?

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 738 keer bekeken

 • Ruimtegebeurtenissen

  25 december 2013

  Ruimtegebeurtenissen

   

  24 januari 2007, een eerste selfi van een astronaut uit de ruimte wordt vastgesteld op de printplaat van mijn pc. Al is de pixelwaarde erg ruw, het beeld kan niet ontsnappen aan een geduchte vastlegging op doek. De vraag op meer nieuws uit de ruimte verstopte zich in de bovenkamer.

  September 2012 een poging tot de bouw van een raket strandt op een platte pannekoek. Dit ondernemenschap resulteert uiteindelijk in 3 prachtige UFO's (kamerverlichtig) , in een rechte lijn in formatie. De bouw van een raket dient herzien te worden. En wat met het idee van een ruimteschip? Ook daar bestaat een schets van die in februari 2012 kleur krijgt op doek.

  Bij de start van een volgend jaar is het dan zover, raketwaardig rust een bouwtuig op een ietwat lage ophanging. De pootjes lijken verstopt te zijn in een diepere bodemlaag. Maar zoekend naar diepere bodemlagen is een oude wekkerradio zowat het diepste dat hier toen rondzwierf.

  Deze wekkerradio wordt vakkundig bewerkt tot volwaardige robot. Hij bezit nu niet alleen de kunst om als radio-wekker te dienen, maar past ook als nachtlampje. Een kunstje om tentoon te stellen, zo mocht blijken.

  Wat 2014 te bieden zal hebben? Wel, een schets op mm-papier van het volwaardige ruimteschip in opbouw zal hierop zeker een antwoord kunnen geven. Tot dan, alvast een aankomend gelukkig nieuwjaar!

   

  Lees meer >> | 2 Reacties | Reageer | 980 keer bekeken

 • Gevederd

  25 december 2013

  Natuurlijk gevederd

   

  Tijd is relatief. Afgesteld bijvoorbeeld op ritmen die terug te vinden zijn in de natuur. Cyclische patronen evenwel.

  Ganzen verlaten onze streken tegen de herfst, vóór de winterse sneeuwval. Een periode waarin tuisblijvers toch enkel maar kibbellen om voedsel.

  Geeft de zon in de lente weer licht en leven aan jonge twijgen, herstelt het biotoop. Vredig en liefdevol zetten zonnestralen het leven weer aan tot een nieuw begin. Symbiose viert hoog tij!

  Aan de zomerse hemel zweeft een enkele buizerd op de termiek en overziet zoekend dit schouwspel.

  De biologische klok van een jaar is hiermee rond.

  Tijd voor recapitulatie of begaf u zich ook alvast preventief naar zuiderse oorden?

   

   

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 678 keer bekeken

 • 2D ontvouwen tot...

  25 december 2013

  Unfold 2D

   

   

  Er was eens een ei. Vol met sterretjes. Diep verstopt in de nacht gaf het er licht aan de omgeving. (z=r; α=30°)

  Nadat het zo een poos had liggen broeden, brak het uit.

  Geen vogel, hagedis of slang kroop er uit.

  Neen, het werd een echte babydraak. Een juvinieltje met een grote kop en vleugeltjes die nog niet konden uitklappen. Met stekels op de rug, staart en kop, 3 hoorntjes en sterke tanden. (d= 9cm)

  Toen het draakje verder volwassen werd, verloor het enkele van zijn bauwe kleuren, veranderde van gebit en zijn hoofd werd slanker. Op een dag ademde dit reptiel eens diep in, zette borstkas open en sloeg de veugels uit. (=3D)

   

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 642 keer bekeken

 • Mathematisch 3D puzzelen

  27 november 2013

  Mathematisch 3D puzzelen

   

  Dodecaheders, een kwestie van vijfhoeken

   

  12 nauwkeurig uitgemeten en uitgesneden vijfhoeken kunnen na een minuscule slijpcontrole netjes in elkaar gezet worden tot een dodecaheder.

   

  Wil je een stervormige dodecaheder bekomen, dan werk je met 12 nauwkeurig afgewerkte punten die bestaan uit telkens vijf identieke gelijkbenige driehoeken.

  Het grondvlak van de 3D-punt dient steeds een perfecte vijfhoek te vormen.

  Met 60 identieke gelijkbenige driehoeken ben je al een hele stap op weg.

   

  Voor het uitsnijden van deze driehoeken uit een glasplaat, zorg je best voor dat de 5 driehoeken die samen een punt vormen, uit één taartvormig glasstuk getekend zijn. Zo zal het patroon dat zichtbaar is in het vlakglas ook mooi in je figuur uitkomen.

   

  Simpelweg een rasterlampje

   

  Bolvormige figuren opbouwen met glas is eenvoudiger dan je denkt, zelfs zonder gebruik van een mal.

  Dit kan namelijk wanneer je met een ontwerp van een gerasterde bol werkt (zie fig).

  Uiteraard dien je zeer nauwgezet de glasstukjes uit te snijden en te slijpen.

  Voor het solderen is geen mal nodig aangezien dit een mathematisch sluitende bol is.

  Het uitwerken van één van de twaalf stroken volstaat wegens de symmetrie van deze figuur.

  Het opbouwen doe je per cirkelband.

   

   

  Ontwerp rasterlampje

  Lees meer >> | 3 Reacties | Reageer | 544 keer bekeken

 • Tegen de lamp van de boevenwagen

  4 november 2012

  Tegen de lamp van de boevenwagen

   

   

  Bij deze, geachte aanwezigen, stel ik u graag mijn nieuwste werk, de boevenwagen, voor. Het is een lamp in de vorm van een Engelse politiecombi.

   

  Journalist: Waarom een Engelse combi?

  Artiest: Wel, dat is een verhaal apart. Op deze wijze trachtte ik enkele Engelsen tegen de lamp te laten lopen die ik betrapt had op een onbetaalde tijdreis.

  J: U zegt tijdreizigers?

  A: Jazeker, ik was hen al enige poos op het spoor en merkte dat de heren wel erg onzorgvuldig te werk gingen bij het knippen en plakken van andere artiesten hun geluidsopnames en dit zonder enige bronvermelding.

  J: En u bent daar zeker van, u zegt dat zonder schroom?

  A: Jazeker.

  J: Hoe hebt u deze boeven dan kunnen vatten?

  A: Wel, ik heb hen een aantal jaren undercover getraceerd en me verdiept in hetzelfde muzikale knip en plakwerk als hen. Op een dag bleek ik hun gammele frequentie te weerspiegelen met een sample van Stan Getz: “I’m Late- I’m Late”. Een dag later lag hun perfect afgewerkte versie van mijn remix al in de winkel te blinken. Ze waren me dus voor en dat kon niet anders dan door een tijdreis gebeurd te zijn.

  J: Dus u beweert dat tijdreizen mogelijk is?

  A: Ik beweer dit niet, ik ben er namelijk geheel zeker van!

  J: Waar hebt u deze kennis dan opgestoken?

  A: Dan moet u een zekere Nederlander Ebo-man raadplegen. Hij was voor mij de eerste die het duidelijk maakte dat met heel wat experimenten het reizen door de tijd realiseerbaar is. U moet wel weten, op dat moment ging het er allemaal nog erg rommelig aan toe en was het zelfs niet altijd duidelijk of je nu vooruit of achteruit doorheen de geschiedenis ging. Ik weet trouwens ook niet met zekerheid waar die Ebo-man momenteel verblijft, ik vermoed ergens in de toekomst!

  J: Maar die sample van Stan Getz dan?

  A: Die bleek uiteindelijk wel netjes gecleard te zijn. Zorgen om niets dus.

  J: Dus de Engelse heren gingen vrijuit?

  A: Niet helemaal. Ze bleken bovendien ook onder invloed te zijn van een wel erg “gepeperde” chocoladecake.

  J: Dus u had ze alsnog bij de lurven?

  A: Ja en neen. Er was op deze hoogte ook wel sprake van procedurefouten en anderen beweerden dat het ging om een doofpotoperatie waarbij zelfs voorname personen van onze huidige nationale radio betrokken waren.

  J: Kan u namen noemen?

  A: Neen, gezien de recent reeds achterhaalde ontwikkelingen binnen dit muzikale tijdreisverhaal, wordt het haast onmogelijk om mensen aan te wijzen. Ik kan enkel zeggen dat het om een erg bevallige jonge dame gaat.

  J: Erika Van Tielen misschien?

  A: Geen commentaar….

   

  J: Hebt u zelf dan al door de tijd gereisd?

  A: Wel, ik vermoed het wel, maar helemaal zeker ben je daar natuurlijk niet van. Het is namelijk zo dat uw omgeving dezelfde blijft maar uw geest even een sprong maakt naar een andere erea. En dan plots ervaar je het alsof u bijvoorbeeld in een Victoriaanse tijd terecht bent gekomen.

  Niet altijd even eenvoudig om je medemensen hun realiteitszin compatibel te houden op zulke momenten.

  J: Hoe ver kan u terug in de tijd?

  A: Wel, afhankelijk van de apparatuur die u bedient en de setting die u volgt is heel wat mogelijk. Maar let op, zomaar even in de oertijd belanden en dan via de eerste Inuïten de Beringzee oversteken om als indiaan door het leven gaan, is zeker niet eenvoudig.

  J: Dat is straf. Kan u ook al een tipje van de sluier lichten over het te verwachten toekomstbeeld?

  A: Wel, u zal zeker nog horen van de baanbrekende nobelprijswinnaar –zijn naam schiet me even niet te binnen- die in de nabije of verdere toekomst het principe van het ‘democratisch waarnemingsvermogen’ ten gehore zal brengen.

  J: ‘Democratisch waarnemingsvermogen’?

  A: Wel ja, de eerste proeven gebeurden met muziek. Deze wezen uit dat ieder individu bepaalde muziek als erg verschillend kan ervaren. U luistert bijvoorbeeld in afzondering naar een mooi vioolfragment zonder meer. Op hetzelfde moment kan een grote groep mensen datzelfde fragment beluisteren en er eerder een pompende beat in herkennen. Dit experiment toonde duidelijk aan dat het ‘democratisch waarnemingsvermogen’ een feit is. Het zal dus in de toekomst eenvoudiger worden voor het individu wanneer hij of zij een mening ten gehore wil brengen die sterk verschillend is dan die van de groep. Als we hier voor klaar zijn, kunnen er zeker heel wat nieuwe dimensies geopend worden. Het blijft nu enkel nog wachten op de eerste experimenten met visuele waarnemingen.

  J: U blaast me van mijn sokken.

  A: Hou dan vooral je horloge en agenda in de gaten!

   

  (Stijn Wuytens)

   

  Stan Getz: “I’m Late- I’m Late” (LP: Focus, 1978 © Verve)

  Eboman: “Callippo Cola ‘93” (EP: Sampling Madness 2, 1996 © Prime)

  The Herbaliser: “Geddim’!!” (CD: Take London, 2005 © Ninja Tune )

  dj_SeMTeX: “News On The Radio” (EP: Reptitive Histories, 2006 © Mind Sound Music)

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 634 keer bekeken

 • Meer blogs >>