Papieren maquettes

 

 

Figuur : Draak zonder vouwflapjes

 

Van mobieltjes tot kinderkamerlampjes. 't Is even doorbijten, dat wel.

Technisch gezien een ruimtemeetkundig groeiproces. Basisformule 'V=A.h' resulteerde in een veelkleurige slak, inspiratie te vinden bij babyspeelgoed. Aan latere figuren (een knipoog naar lego en playmobiel) werden verfijningen toegevoegd; auto-attributen, schoorstenen van de stoomlocomotief of drakenstekels. Het kleurde mooi af.

 

Maar voor nieuwe fantasiefiguren was het nodig af te stappen van loodrechte hoeken. Ruimtelijk maakt dat je fantasie vrijer van vorm. Meer mogelijkheden dus voor de productontwikkeling. Een zesstralig symmetrische raket bijvoorbeeld. Een rekenkundig kluifje, daarna ('z=r') eenvoudig uitvoerbaar .

 

Maar ook zonder formules moet het kunnen. De schuine boeg of ook de neus van de (duik)boot vereisten toch wel wat doordacht hoodgekrab. Of wat te denken van een herziende versie van de draak, ditmaal met opstaande vleugels.

 

Van tijd tot tijd bleek het al eens nodig te zijn een onderdeel uit te testen als papieren maquette om een in gedachte voorgesteld beeld, ruimtelijk te kunnen verzekeren in glas. Alzo groeide het idee dat al deze 'bouwplannen' ook uitvoerbaar zijn in andere materialen, zoals dus bijvoorbeeld papier.

Enkele van de geanimeerde lampen(*) werden naderhand dan ook ontvouwen tot 2D basisplannen en voorzien van vouwflapjes. Netjes geschikt, uitprintbaar op gewoon papier. Zo kan je zelf aan de slag met een schaar en plakband. 'Gedigitaliseerd', noemt dat dan.

 

Mvg,

 

StWtS

 

(*) Slak, Auto, Politiewagen, Ziekenwagen, Trein en Raket.